Indret med tekstiler af hør

Hvis du går op i de trends, der præger billedet i vores vestlige samfund, har du nok bemærket, at tekstiler i hør er in. Det gælder både indenfor indretning og mode. Pludselig er det hørskjorter og bukser, der hænger på stativerne i modebutikkerne og puder og gardiner af hør, der springer i øjnene, når man slår op i et indretningsmagasin. Hør er et meget gammelt materiale. Langt tilbage i tiden, har mennesker fremstillet hørtekstiler her i Europa. Desværre blev hør skubbet til side da bomulden kom hertil. Men nu er det på tide at få hør ind i hjemmet igen.

Hør – et gammelt og stærkt materiale

HørtextilEt hørtekstil er både meget holdbart og behageligt at have mod huden. I gamle dage fremstillede man sengelinned, håndklæder, viskestykker, beklædning mv. af hør. Inden man kunne få tekstiler af bomuld, var alt fremstillet i uld eller hør. Et tekstil fremstillet af hør kunne i gamle dage tåle at blive kogevasket. Det kan det stadig, men måske kan farven det eventuelt er farvet med ikke tåle den høje temperatur. Eller måske er tekstilet ikke krympet tilstrækkeligt før det sælges, og der står derfor, at det kun tåler 30 grader. Men det er ikke selve hørtekstilet, der ikke tåler varmen. Hør er et meget robust materiale og fibrene i hør bliver stærkere, når de er våde. Det gør bomuldsfibre ikke, de bliver svagere i våd tilstand.

Indret med hørgardiner

Så du skal ikke se et hørtekstil som skrøbeligt. Ikke hvis kvaliteten er god. Så du kan roligt hoppe på hørtrenden og købe boligtekstiler til dit hjem fremstillet af hør. Det er utrolig smukt at have gardiner fra gulv til loft lavet af hør. Et hørtekstil har tyngde uden at virke tungt. Det har en struktur, der gør det levende og interessant at se på. Hvad enten det er naturfarvet, hvidt eller farvet giver det liv til din indretning. Gardiner af hør passer både til sommerhuset og til din helårsbolig. Det vil give boligen meget forskellige udtryk alt efter, hvilken farve du vælger. Gardiner kan både spille en meget fremtrædende og central rolle i et rum og de kan være diskrete og tilbagetrukne rent visuelt. Ønsker du, at dine gardiner skal ses og være tydelige i rummet, skal du naturligvis vælge en farve, der er en kontrast til resten af rummet eller er markant i sig selv.

<3>Lette uformelle hørpuder

En anden oplagt mulighed er at købe hørpuder til sofaen eller lænestolen. Hør bliver blødere og mere behageligt i brug, men mister ikke sin særegne struktur. Et hørtekstil kan være mere eller mindre fint eller groft vævet. Det giver et meget flot spil, når det er vævet i en lidt grov version, så der opstår ujævnheder i overfladen. Sofaen får nyt liv, når du køber nye puder til den. Det kan give hele stuen et løft og en velkommen forandring. Som bekendt siger man jo, at forandring fryder og puder i smukke farver kan bestemt fryde øjet. Hørtekstiler virker lettere og mere uformelle end så mange andre tekstiler til puder, så det kan også være en velkommen forandring til de tunge velourtekstiler, der har præget pudetrenden de seneste år.

Hør er også godt i soveværelset

Til soveværelset kan det være virkelig lækkert at lægge et sengetæppe af hør over sengen. Det har som sagt en smuk struktur og glans, som man ikke finder i et sengetæppe af bomuld. Læg et par store puder med hørbetræk på sengen og den ser skøn og indbydende ud både i dagtimerne, og når søvnen kalder efter en lang arbejdsdag.