Dækskifte til gør-det-selv-typen – Den ekstra grundige guide

Vil du være ekstra forberedt til den kommende dækskiftesæson? Så har jeg her guiden til dig, der vil gøre det nemmere for dig selv, når du skal skifte dæk.

Guiden er til dig, der synes, at det lyder bedre at sige, du selv har skiftet dæk.

Et dækskifte tager, som regel et sted mellem en time eller to alt efter hvor hurtigt eller grundig, du er.

For at skifte dine dæk skal du som minimum bruge:

 • En donkraft
 • Topnøglesæt til at skrue boltene fri
 • Smørefedt
 • Dæktryksmåler

Så lad os få skiftet de dæk!

 1. Fjern fælgen fra hjulet, så du kan komme ind til hjulboltene.
 2. Sæt din donkraft ind til bilen og hæv så hjulet fri fra jorden. På de fleste biler er der markeret, hvor donkraften skal sættes til.
 3. Nu skal du løsne hjulboltene fra dækket og sørge for at opbevare dem, så de ikke bliver væk. Et lille tip: Smør alle møtrikker og gevind, så er det hele lettere at montere igen.
 4. Det er nu, du skal fjerne hjulet, og her er det vigtigt, at du markerer hjulene, så du ved præcis, hvor hvilket hjul har siddet. Du må dog gerne bytte rundt på højre baghjul og højre forhjul. Grunden til dette er, at du fordeler slitagen på hjulene, og dine hjul holder dermed længere. Bare hold styr på højre og venstre.
 5. Rengør fælgen, nu du har chancen. Er din fælg helt ny, kan du nøjes med at benytte en blød børste. Brug ellers gerne en hård børste, fx en stålbørste, så du kan komme i dybden.
 6. Nu er det tid til at sætte de nye dæk på den rengjorte fælg. Det er her du skal være opmærksom på, at du får spændt hjulboltene ordentligt på. Start med at spænde dem løst til og sænk så bilen, så du herefter kan spænde hjulboltene ordentligt fast. Sørg for at spænde boltene på kryds af hinanden og ikke ved siden af hinanden. Det sikrer en bedre montering.
 7. Efterspænd gerne dine bolte, når du har kørt godt 100 km.
 8. Husk at måle dæktrykket. Hvor stort et tryk, dine dæk kan holde til, står på selve dækket Det er vigtigt at overholde dette for at sikre korrekt og sikker kørsel.

Hvad er nyt?

Guiden her afviger måske ikke fra, hvad du før har gjort, men det er vigtigt at have styr på hjulenes placering og montering. Det er altafgørende for din bils levetid – og din egen. Forkert montering af dæk kan resultere i færdselsuheld. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvad du foretager dig.

Der er dog en måde, der både sikrer, at du hurtigt men også grundigt kan montere dine dæk.

Mange private og små værksteder får nemlig den idé at købe en dækmaskine, som hjælper til, at du kan skifte dine dæk hurtigere og kan beholde samme fælge på bilen. Du sparer en del penge ved ikke at skulle købe nye fælge til bilen. Med dækmaskinen får du og din indre gør-det-selv-haj også et ekstra kick.
God fornøjelse med dækskiftet.