Gamle julesange – hvad betyder de?

Til jul synges der ofte mange forskellige julesange, som alle har hver deres betydning. Nogle handler om det kristne julemirakel omkring Jesu fødsel juleaften i en stald, hvor en stjerne ledte de vise mænd derhen, så de kunne give ham guld og røgelse. Det er for eksempel populære julesange som ”Dejlig er den himmel blå”, ”Dejlig er den himmel blå”, ”Et barn er født i Betlehem” og ”Glade jul, dejlige jul”. Men mange af sangene er gamle, og derfor kan sproget virke lidt fremmed i dag. Der kan ofte være ord eller hele sætninger som man ikke forstår. Det er tydeligt i ”Det kimer nu til julefest” i sætningen Velan, min sjæl, så vær nu glad”, som meget få faktisk ved, hvad betyder. Men det er ret ligetil; velan betyder ”godt så” eller ”nå”, og bruges i sangen, fordi nu skal det til at handle om noget mere muntert.

Nyere julesange

Der er også mange populære nyere julesange, som ikke nødvendigvis handler om Jesu fødsel, men om de traditioner, der er opstået gennem tiden. Det kan være om dansen om juletræet, om hvordan man pynter det og med hvad, eller om at give hinanden gaver for at fejre julen. For eksempel handler ”Juletræet med sin pynt” om det smukke træ fyldt med pynt og lys. Den er inspireret af H.C. Andersens eventyr Grantræet, der handler om et ungt grantræ, hvis største ønske er at få lov til at pryde et hjem til jul med glans. ”På loftet sidder nissen” er også en nyere julesang, der med munter melodi fortæller om nissens kamp mod rotterne for at få lov til at beholde sin julegrød i ro og fred. Historien bygger på myten om, at nissen på loftet var en lykkebringende husgud, der skulle holdes glad med grød. Ellers ville han nemlig tage hævn over gården i dårlig høst eller brand eller noget andet forfærdeligt.

Juletraditioner

Dans om juletræet er også en nyere tradition for fejring af julen. Den første danske sang man kan spore det i er ”Højt fra træets grønne top” fra 1847. Man går hånd i hånd rundt om det pyntede juletræ, mens man synger nogle af de mange sange til jul, hvorefter der åbnes gaver, og snakken går i godt selskab.