Sådan retter du en dør, der binder eller støder på

Det er ikke umuligt at rette din dør uden at skulle skære og slibe på den. Faktisk findes der en række nemme gør-det-selv tips, der kan rette din dør tilbage til den forvente funktion.

Vi kender alle det med at gribe i et dørhåndtag og derpå mærke, hvordan døren binder – nærmest som om den hænger, og derfor giver modstand.

Ofte kan du åbne og se et slidspor på dørkarmen, hvormed du let kan identificere, hvor den er gal med din dør.

Bemærk at det sjældent skyldes at døren er blevet større, medmindre der er tale om en yderdør, der er gået vand i eller lignende. Men indvendigt i huset er det ikke tilfældet.

Se i stedet til den side, hvor dørens hængsler befinder sig. Ofte kan du se på den luft, der er mellem karm og dør, om forholdet er normalt. Er der meget luft, kan du anvende en simpel hængselbukker til at bukke hængslet retur mod den rette side.

Det kræver en smule knofedt, men du kan stille og roligt give den en række stød, så den bukker tilbage. På den måde arbejder døren atter korrekt, da den nu ikke længere hænger og støder på.

Bemærk dog at det ikke altid er nok at bukke hængslerne retur, da de små messingringe mellem de to hængseldele kan være blevet trykket flad med tiden, hvilket kan resultere i, at døren synker.

Er det tilfældet, er det let at løfte døren af og erstatte de slidte messingringe med nogle nye fra et byggemarked.

Husk desuden at døre er lavet i træ, som er et levende materiale. Det kan derfor trække sig sammen og udvide sig, når det er vinter eller sommer, hvilket kan være årsagen til, at den skraber mod kanten. Igen: er der tale om døre indvendigt, er dette sjældent tilfældet, da temperaturen typisk ikke har så store udsving i vores opholdsrum. Du er dog nødt til at vurdere din egen bolig, hvis dette kan være en af årsagerne til, at din dør binder.

Står døren ikke til at redde, kan du naturligvis kontakte en ekspert i udskiftning af døre.