Sådan sliber du dine gamle gulve til livs igen

Det er ikke absolut nødvendigt at udskifte dine gamle trægulve, blot fordi de er blevet triste at se på. Med en god gang gulvslibning kan du få nyt liv i træbrædderne, og få det til at se ud som var det næsten nyt. Vi har samlet en guide til, hvordan du selv kan afslibe din trægulve.

Guide – fremgangsmåde

Klargøring
Vask og rens dit trægulv, inden du tager ud og henter den slibemaskine, du har lejet. Har trægulvet sprækker, kan det være nødvendigt at kradse urenheder op med et skarpt værktøj og støvsuge det op.
Gamle limrester eller spartelmasse bør skrabes væk, så slibepapiret ikke bliver ødelagt af det under afslibningen.
Er der synlige søm eller skruer, der rager op fra brædderne, dykkes de 2-3 mm. ned under trægulvoverfladen, så de heller ikke ødelægger hverken slibepapir eller maskine. Sørg for at afdække ordentligt, da slibningen vil støve meget. Tag også panelerne af, så du kan komme ordentlig ind til kanten med maskinen og ikke ødelægger panelet.

Slibning – Sæt i gang
Har dit gulv en lakoverflade, anbefales det at starte med slibepapir korn 24. Er gulvet uden lak, kan du starte med korn 40.
Start med at anvende en kantsliber hele vejen rundt i rummet med korn 24. Anvend en trekantssliber ude i hjørnerne og ved panelerne for at nå helt ind til kanten.

Det er vigtigt at huske, at når du bevæger dig rundt med slibemaskinen, må du ikke stå stille, da maskinen da vil grave sig ned og lave synlige spor i træbrædderne. Arbejd dig systematisk rundt i rummet og skub maskinen frem, og træk den da tilbage i forskudte baner, så gulvet opnår en ens overflade overalt.

Herefter skal slibesporene fjernes ved at slibe med noget finere slibepapir. Du kan anvende korn 150 eller 180. Næste dag skal du feje støvresterne op fra dagen før og efterfølgende slibe med noget endnu finere slibepapir. Start med korn 60 og skub og træk i maskinen på samme systematiske vis som dagen forinden.
Dernæst går du op til korn 100, og derefter korn 150 for at få et fint og glat resultat.

Behandling
Støvsug gulvet rent for støvrester og vask det over, så det fremstår rent. En behandling kan både bestå af et par gange vask med en fed, arbejdsom sæbebehandling, eller gulvene kan behandles med olie, voks eller lak. Det vigtigste er blot at give det nedslibende træ noget behandling, der lukker årerne, så der ikke opstår sprækker eller giver splinter i fødderne.

Skal dine gulve i stue, entre eller et tredje rum i boligen slibes, og ønsker du samtidig at lægge en anden gulvtype op mod dit trægulv, så lav en smuk finish med overgangsprofiler. Se mere på denne side.